Свържете се с нас

(02) 831-30-79 | (02) 832-61-37

Работна част

4-chloromethamphetamine, р-CMA, PCMA, CMA и Ro 4-6861

4-CMA е идентифициран в таблетки екстази в Белгия, Румъния и Австрия, както и в прахообразно вещество в България:

  • На 4 септември 2015 г. Националният фокусен център на Белгия съобщи за изземване на жълта правоъгълна таблетка с лого „Durex“ в Boom (Антверпен).
  • През септември 2015 г. в България (София) е регистриран случай на идентифициране на 4-CMA в прахообразно вещество.
  • На 04 ноември 2015 Националния фокусен център на Румъния отчете конфискация на светложълта кръгла таблетка в Тимишоара. Таблетката е с изображение на цвете от едната страна и костенурка от другата.
  • На 9-ти декември 2015 Националният фокусен център на Австрия, съобщи за изземване на светложълта кръгла таблетка с изображение на цвете от едната страна и костенурка от другата.

4-CMA е производно на метамфетамин и N-метил производно на 4-хлороамфетамин (4-CA). Проучвания върху веществото показват, че то проявява слаб стимулиращ ефект върху животни и хора, както и че по-скоро действа като антидепресант. Проучвания, проведени през 60-те и 70-те години на XX век, показват че ежедневния прием в продължение на няколко седмици на 60-90 мг от веществото (количеството е било разделяно на 3 дози), не води до тежки  физиологични ефекти.Допълнителни изследвания на дългосрочните ефекти от употребата на хлороамфетамини (1975 г.) показват, че 4-CMA предизвика продължително намаляване на нивата на 5-HT и активността на триптофан хидроксилазата в мозъка, дори месец след еднократен прием (инжекционно).
4-CMA се метаболизира до 4-CA ин виво. 4-CA е вещество, което води до бързото изчерпване на серотонин в рамките на часове след инжектиране. 4-CMA е по-липофилен от 4-CA, поради своята структура и следователно е по-вероятно да преминава през кръвно-мозъчната бариера.